2010-11-10 16:08:32• hírek • Szatmar.ro

Bizakodik az üdülőkomplexum építtetője

Néhány napja találkoztak a Beny Alex kft. és a helyi önkormányzat képviselői annak érdekében, hogy megbeszéljék a fejlesztésekben jelenleg még mindig stagnáló strand területének további sorsát.

Mint kiderült, Vasile Tantas, a kft. tulajdonosa még mindig bizakodó a jövő évi nyitást illetően és haladékot kért a munkálatokra. A lakosság ennek ellenére szkeptikusabb a nyitást illetően, hiszen hosszú ideje várat már magára az üdülőtelep modernizálása.

A koncesszionálásra még 2005-ben történtek lépések az önkormányzat részéről, mivel felismerték, hogy saját erőből nem képesek létrehozni és üzemeltetni egy ekkora befektetést. Több üzletember is jelentkezett, azonban amikor kiderült, hogy a telek viszonya még nem tisztázott, rögtön távoztak is. Az egykor államosított terület jogos tulajdonosai és ezek leszármazottai közül ugyanis sokan természetben szerették volna visszakapni az egykor vagyonukat képező földterületeket.

A 2008-as év végén, a helyi önkormányzat szerződést kötött a Beny Alex kft.-vel - mint akkor egyedüli érdekelt -, amelynek értelmében 49 évre használatba kapta a strand területét, cserébe vállalta, hogy európai színvonalú üdülőközpontot létesít.

Az eredetileg 8 millió euróra becsült befektetés magába foglal hét medencét, 3 hotelt, parkolót, gyógykezelési komplexumot, sportpályákat és egyéb, kikapcsolódási lehetőségnek helyt adó létesítményeket. A kft. képviselőinek elmondása szerint a telep kiépítésének leállításának nincs köze a gazdasági válsághoz, illetve a pénzhiányhoz, azonban minden bizonnyal ez is közrejátszott abban, hogy a munkálatokkal nem a tervek szerint haladnak.

A szerződésben az üzletember vállalta ugyanis, hogy ez év novemberéig elkészülnek két medencével és a körülvevő zöldövezet rehabilitásával. A késést a telkek körüli gondokkal indokolták, a közel 12 hektáros területből ugyanis csupán 9,18 hektár van a város tulajdonában, 8494 négyzetméter magántulajdon részét képezi, a fennmaradó terület pedig a Tantas család birtokában van.

Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti alpolgármestere a Szatmár.ro-nak elmondta, a befektetés megvalósításában komoly gondot okoznak a szóban forgó telkek tulajdonosai. Az Olimpiai medence alatti földterület fele például a várost illeti, míg a másik fele magánszemélyé. A lehetőséget kihasználni próbáló tulajdonosok pedig horribilis összegeket igyekeznek kikényszeríteni az üzletembertől a telkekért cserébe.


A magántulajdonban lévő földterületek miatt nehezen halad a megvalósítás
A magántulajdonban lévő földterületek miatt nehezen halad a megvalósítás


Olyan is akad, aki 800 ezer eurót követel egy 6 áras földért. Kereskényi elmondása alapján, a városközpontban található legdrágább területek értéke sem haladja meg az árankénti 3500-4000 eurót, így ezen követelések teljesen irreálisak.

A városi tanács november 25-én dönt a terület és a szerződés tovább sorsáról, s bár az előző ülésen a szociáldemokrata Ardelean Eugenia úgy vélte, más megoldást kellene találni a strand modernizálására, a frakciók egyetértenek abban, hogy további, maximum egy éves haladékot adjanak az üzletembernek a vállaltak befejezésére.

Kereskényi szerint a jelenlegi helyzetben ez az egyetlen,amit tehetnek annak érdekében, hogy elkészülhessen az üdülőtelep, mivel az önkormányzat nem rendelkezik akkora összeggel, hogy saját maga fektessen be, más potenciális jelentkező pedig nincs.

A szatmáriaknak így tehát egyelőre nem marad más, mint a remény, hogy 2011-ben ha csupán két medencével is, de megnyílik az egykor virágzó strand.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: